Toitumise mõju maksa tegevusele

Toitumise mõju maksa tegevusele

Maks on suurim organ inimkehas, mis võib kaaluda kuni 1,5 kg. Maksarakud hepatotsüüdid vastutavad oluliste protsesside nagu valkude, süsivesikute, rasvade ümbertöötlemise ja lagunemissaaduste kõrvaldamise eest. Maksal on tähelepanuväärne võime tervendada iseennast: osa maksa kõrvaldamisel taastub see üsna kiiresti.

Siiski mõjutab kiire elutempo, pidev kiirustamine asjaolu, et paljudel inimestel pole piisavalt aega toituda korralikult, tööajal võetakse kiiresti suupisteid ja õhtul süüakse kõht täis kogu päeva eest. Teine tänapäevainimese nuhtlus on ebapiisav füüsiline aktiivsus. Väidetakse, et isegi 70% inimestest liigub liiga vähe. Tõepoolest teevad paljud vaimset tööd ja meie keha „laiskleb“. Kõik see tingib seda, et rasvunud inimesi on maailmas üha rohkem, ning väidetakse, et maailmas levib ülekaalulisus ja rasvumise epideemia. Muidugi kahjustab kõik see maksa. Tunnistagem, paljud meist söövad liiga palju ja liiga rasvast toitu.

Millised toiduained on maksale sobivad ja millised on kahjulikud? Kuidas säilitada tervet maksa?

 

Õige toitumine maksahaiguse korral

Maksahaiguse korral aitab dieet taastada, normaliseerida maksa ja sapipõie tegevust. Neid eesmärke on võimalik saavutada, kui haige toiduratsioonis on toiduained, milles on piimavalku, taimeõli, kiudaineid, samuti juues rohkem vedelikke,  piirates selliste toodete tarbimist, milles on rohkesti kolesterooli ja rasva. Rasva, nagu või, oliiviõli, rafineeritud päevalilleõli, tuleb tarbida mõõdukalt (umbes 50 grammi päevas, millest 25 g on taimeõli).

Maksahaiguste korral soovitatakse praetud toidu asemel keedetud ja hautatud toidu, samuti aurupotis valmistatud toidu kasutamist. Samuti ei ole soovitatav tarbida väga külma toitu ja jooke.

 

Kuidas ja kui palju süüa rasva?

Rasva üldsisaldus toidus peaks olema 80100 g, soodne suhe on 70% loomset ning 30% taimset rasva. See peaks olema rasv, mis sisaldub valgutoodetes (liha, kala, juust jne) ja taimeõli. Loomsete ja taimsete rasvade tarbimisel on tugevam lipotroopne mõju (see on protsess, kui rasvamolekulid lahustatakse ja väljutatakse organismist). Letsitiini, koliini, rasvlahustuvaid vitamiine, mineraale on rikkalikult munakollases. Seetõttu peavad munad, parem omletina, sisalduma patsientide toiduratsioonis.

 

Kui palju tarbida süsivesikuid?

Süsivesikuid on maksahaiguse korral vaja tarbida vastavalt füsioloogilisele normile – 400450 g; rasvunud inimestel tuleb nende kogust vähendada. Tavaliste süsivesikute (suhkur, mesi, jahutooted) osa moodustab 50100 g. Teatavasti stimuleerib suurenenud süsivesikutesisaldus toiduainetes rasva kogunemist maksarakkudes. Seetõttu ei soovitata sellise toiduga liialdamist.

 

Kui palju süüa valku?

Suure valgusisaldusega dieet aitab taastada maksa funktsioone ja osaleb toksiinide kahjutustamiseks vajalike ensüümide sünteesis. Valguallikad on munad, kohupiim, piimatooted, liha, kala, leib, täisteratooted. Kiudained mõjuvad positiivselt soolestiku mikrofloorale, foolhappe ja B-vitamiinide süntees vähendab kolesterooli, absorbeerib ja kõrvaldab mürgiseid aineid. Maksahaigusega patsientide toiduratsioonis peab olema piisavalt kiudaineid. Nende allikaks on puu- ja köögiviljad, täisteratooted. Toiduratsioonis peab samuti olema piisavalt vitamiine ja mineraalaineid.

 

Oliiviõli kaitseb maksa

Teadlased väidavad, et oliiviõli kaitseb maksa protsessi eest, mis soodustab kudede vananemist ning suurendab vähiriski.

Teadlased viisid läbi eksperimendi rottidega, keda toideti oliiviõliga. Tulemused näitasid, et õli saanud rottide maks oli vähem kahjustatud toksiinidest, mis suurendavad oksüdatiivset stressi. Nende rottide maksas oli suurem antioksüdantsete ensüümide aktiivsus (avaldatud MIGnews’is).

Seetõttu usuvad eksperdid, et parima kvaliteediga esimese pressi oliiviõli on kõige tõhusam toksiinidest põhjustatud oksüdatiivse stressi kontrollimeede ja selle ekstrakt kaitseb maksarakke kahjulike vabade radikaalide mõjude eest.

 

Maksale kasulikud tooted

  • Erinevad kõrvitsatoidud (puder, pannkoogid), kõrvitsaseemned.
  • Köögiviljasupid.
  • Mitterasvane hele liha (vasika-, kalkuni-, kanarinnaliha) keedetud, praetud õlita, valmistatud aurupotis.
  • Mitterasvane kala (tursk, koha, karpkala jm). Samuti valmistatud aurupotis või hautatud.
  • Lahja kohupiim [mitte suurema kui 2% rasvasisaldusega (100200 g päevas)], samuti mitterasvane jogurt, keefir.
  • Pudrud: tatar, kaerahelbed jm.
  • Taimeõli, eriti külmpressitud oliiviõli.
  • Keedetud köögiviljad, kui on hästi talutavad – värskete köögiviljade salat, maitsestatud õliga.
  • Kuivatatud aprikoosid, rosinad.
  • Kissell, tarretis, pudingid.
  • Teraleib, parem, kui on veidi kuivanud.
  • Kibuvitsa-, kummelitee.

 

Maksale kahjulikud toiduained

Maksahaiguste korral on keelatud rasvane sealiha, lambaliha, hani, part, praetud toit, rasvane puljong, suitsutatud liha, konservid, kakao, šokolaad, spinat, seened, alkohoolsed joogid, külmad karastusjoogid, jäätis.

 

Dieet maksatsirroosi korral

Kõik maksahaigused nõuavad dieeti, kuid maksatsirroosi korral peab dieeti järgima kogu elu. Lisaks on sellel dieedil väga ranged piirangud. On kategooriliselt keelatud rasvane lihapuljong, pekk, rasv, rasvane kala, kõvaks keedetud munad, praetud munad, konservid, suitsutatud lihatooted, seened, oad, spinat, hapuoblikas, redis, rõigas, hapud puuviljad ja marjad, jäätis, kreemikoogid, šokolaad, must kohv, kakao, külmad joogid, sinep, pipar, mädarõigas. Kõige tähtsam on alkoholipiirang. Ainult kaks klaasi kanget alkohoolset jooki võib kutsuda esile haiguse raske ägenemise, isegi siis, kui olete haiguse unustanud ehk pool aastat hiljem.

Maksatsirroosi ei saa täielikult välja ravida, kuid õige ravi ja toitumine võib peatada haiguse progresseerumist.

 

Süüa tihti ja vähe

Kroonilise maksahaiguse ravi määrab arst, võttes arvesse haiguse staadiumi või patsiendi seisundit. Selliste patsientide dieet põhineb söömisel väikeste portsjonitena ja sageli ning kõige tähtsam on valgu, rasva, süsivesikute ja vitamiinide tasakaalustatud suhe.

Maksahaigusega patsientidele dieedi määramisel tuleb pöörata tähelepanu haiguse iseloomule, haiguse staadiumile, haigusprotsessi aktiivsusele, seedetraktielundite seisundile.

Maksahaigusega patsientidel ja eriti alkohoolse maksatsirroosi korral esineb toitumise puudulikkust. Maksahaigused muudavad toidu maitset, seetõttu tarbitakse anoreksia ja iivelduse tõttu toitu vähem.

Maksahaigusega patsientidele pole olemas ülddieeti. Iga patsiendi jaoks valitakse dieet individuaalselt.